“Carciuma din Batrani” este amplasata in incinta Complexului Muzeului Satului Sibiu.
Situata in inima celui mai mare muzeu al satului romanesc, Cârciuma din Bătrâni pastreaza in zidurile ei zambetele curate ale batranilor nostri dragi.
Construit in 1850 de catre o familie de negustori din satul Bătrâni, judeţul Prahova, monumentul a servit drept prăvălie, cârciumă şi locuinţă pana in anul 1952. In 1988, edificiul a fost transferat in Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului recapatandu-si functionalitatea si devenind astfel cunoscut drept Cârciuma ţărănească din Bătrâni.
Astazi, Cârciuma din Bătrâni dispune de un interior mititel si rustic. Mobilierul din lemn este cel autentic, fiind pastrat cu sfintenie impreuna cu fetele de mese brodate manual, perdelele taranesti din fir de canepa, stergarele tesute la razboi, ulcelele si blidele din lut pictat, expuse toate la loc de cinste pentru a bucura sufletele vizitatorilor.
Terasa se intinde in spatiul verde din jurul carciumioarei, inconjurata de brazi falnici si de foisoare din lemn, racoroase si cochete. Tot aici, pentru cei mici exista un loc de joaca in aer liber, amenajat parca in gradina bunicii. Micutii au la dispozitie leagane si balansoare, toate construite din lemn si inconjurate de iarba si flori.
Aleile din pietris te conduc printre toate aceste minunatii iar apoi se pierd in zare intr-un peisaj pitoresc presarat cu mori de vant si casute batranesti apartinand satului romanesc de altadata.
Bucataria carciumioarei este vie si animata, ospatarii intra si ies cu tavile pline de bunataturi alese, toata activitatea fiind atent coordonata de cea mai grozava bucatareasa, doamna Ileana, cea care stie pe de rost cele mai vechi si mai gustoase retete ale boierilor de altadata. Din mainile dansei iese cea mai grozava tochitura ardeleneasca cu mamaliguta fiarta la ciubar si mestecata cu mestecatorul de lemn, asa cum faceau batranii nostri.
Muraturile din garnitura sunt preparate tot de doamna Ileana si tinute cu grija peste iarna in borcane mari si strans legate, in pivnita rece a carciumioarei.
Papanasilor li s-a dus vestea cum ca ar fi irezistibili si asta pe buna dreptate datorita dulceturilor alese, preparate din fructe naturale de gradina, dupa retetele bunicilor, fara coloranti si conservanti.
Vinurile si tuica, branzeturile, carnaciorii, slaninuta, soricii, jumerile, zacusca, toate sunt preparate natural, pastrand savoarea mancarurilor sanatoase si gustoase de altadata.
Cârciuma din Bătrâni a devenit astfel renumita si cautata de toti cei care pastreaza in sufletele lor traditia si obiceiurile satului romanesc.
In utimii ani, tot mai multi oaspeti au trecut pragul carciumioarei, ba chiar si-au adus prieteni si rude pentru a impartasi cu ei frumusetea locului. Cârciuma din Bătrâni a inceput sa fie cautata nu doar pentru vizite turistice dar si pentru evenimente private, nunti, botezuri, cununii, petreceri de firma. Astfel, pentru a satisface si acest segment, vestita carciumioara dispune astazi si de un cort de evenimente cu o capacitate de 700 de locuri dar care poate fi restrans in functie de nevoia de spatiu a doritorilor. Peisajul rustic, cortul amenajat de sarbatoare, gratarele incinse, ceunele cu tochitura si mamaliguta, trasura gata oricand de plimbare, aerul curat, lacul stralucind sub lumina calda a soarelui, toate acestea depasesc si cele mai pretentioase vise pentru cei care si-au propus sa isi organizeze evenimente de neuitat.
Iar pentru cei care s-au indragostit de aceste locuri pitoresti si doresc ca dupa cina sa ramana in cel mai mare muzeu al satului romanesc, Cârciuma din Bătrâni, prin parteneriatul pe care il are cu Hanul vestem din incinta aceluiasi muzeu, va pune la dispozitie si camere de cazare cu 1, 2 sau 3 paturi, in conditii de 3 stele cu baie proprie, internet si televiziune prin cablu.
Cârciuma din Bătrâni este deschisa zilnic intre orele: 10.00 si 22.30.
Pentru informatii si rezervari puteti suna cu incredere la numarul de telefon: 0744 376 924
Lascia il tuo commento