Oraşul Pecica

Rating 4.6 (average of 133 opinions)

Oraşul Pecica


Situat la o distanta de 25 km fata de municipiul Arad, orasul Pecica si-a facut de curand aparitia în reteaua urbana a Romaniei. Teritoriul adminnistrativ al orasului se întinde în vestul Campiei Aradului, orasul administrand si localitatile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat si Turnu.

Populatia orasului numara la recensamantul din anul 2002 un numar de 13024 locuitori.
Bogatia descoperirilor arheologice din aceasta zona au dat numele unei importante perioade istorice cunoscuta sub denumirea de Cultura Pecica-Periam. Istoria asezarilor Pecica, Bodrogu Vechi, Sederhat si Turnu este strans legata de evenimentele ce au marcat prin amploare întreaga zona a Campiei Aradului. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1335 cand asezarea era cunoscuta sub denumirea de Petk. Sederhatul este consemnat doar din anul 1913, Turnu din anul 1333 sub denumirea de Mok si Bodrogu Vechi din anul 1422 sub denumirea de Bodruch.
Desi economia orasului este una predominant agrara, în ultima perioada sectorul economic secundar si tertiar au avut evolutii ascendente. Alaturi de agricultura, industria petrolului si a gazelor naturale este bine reprezentata aici. Deschiderea punctului de frontiera de la Turnu si punerea în valoare pentu viitor a zacamintelor de ape termale ar putea fi atuurile cele mai importante pentru dezvoltarea economica a orasului.

Pecica poate deveni si un punct de atractie turistica prin punerea în valoare a ansamblului urban din zona bisericii romanocatolice, mediatizarea Parcului Natural "Lunca Muresului"si nu în ultimul rand prin canalizarea investitiilor în acest sector de activitate.
La 7 km vest de Pecica se gaseste faimoasa asezare "Santul Mare". Cercetarile arheologice efectuate aici au dus la descoperirea mai multor straturi de cultura, incepand cu neotiticul si terminand cu epoca feudala de cand se pastreaza un cimitir (secolul al XII-lea). Cele mal importante straturi sunt din epoca bronzului (cultura Periam-Pecica) si epoca dacica. In aceasta zona, dupa parerea unor cercetatori, a fost centrul fortificat dac denumit ZIRIDAVA, ajuns la inflorire in epoca statului sclavagist incepator dac (sec. I i.e.n.- sec. I e.n.). Pe o movila se gaseau casele celor mai instariti (tarabostes), iar in imprejurimi bordeiele oamenilor liberi (comati). In perioada razboaielor daco-romane asezarea a fost distrusa.

In Pecica sunt respectate traditiile folclorice iar echipele de dansuri populare in frumoase costume specifice, au participat lanumeroase concursuri. Costumul local pentru fete este compus din: "spatoi" care reprezinta camasa femeiasca, de obicei din in, ornamentata numai pe maneci cu motive florale cusute in fir metalic. Peste aceasta, la nivelul braului e "spacelul" ornamentat cu motive florale tot cu fir. La fel sunt ornamentate si "carpa" in cap si "zadia". Fusta, respectiv "poalele" sunt confectioanate din materiale albe sau inflorate. Costumul barbatesc este format din cisme, "cioareci" din lana prevazuti cu "bragle" cu tricolor, iar la buzunare cu material negru in forma "cozii de paun". Camasa ca si in cazul costumului femeiesc, tot din in, brodata pe piept "cu alb pe alb". "Laibarul"sau "zobonul" sunt confectionate deobicei din material sclipitor. Pe timp rece costumul este prevazut si cu un suman.

    Organization

   www.pecica.ro

      Facebook page

      Arad, Pecica, Romania

Leave a comment


Other in the area



"Find your restaurant in one click"