Grande Piadina Iasi

Rating 4.8 (average of 16 opinions)

http://www.grade.piadina.ro

Grande Piadina Iasi


Nasterea piadinei romagnole

In istoria Piadinei romagnole, aceasta apare descrisa ca fiind o paine nedospita, coapta pe lespezi infierbantate, inca din anul 1200 i.Hr., preparata de catre etrusci si preluata de catre romani. Piadina a fost consumata in Evul Mediu si in Renastere.
Dupa cucerirea Etruriei de catre romani, multe retete au fost inglobate in traditia romana, printre acestea fiind si Piadina, care a inceput sa fie consumata si in Roma antica, in ambientele cele mai rafinate.
Piadina supravietuieste pana in Evul Mediu cand, din cauza taxelor pe paine si a percentualelor de grau ce trebuiau platite nobililor, painea a devenit tot mai putin consumata in favoarea piadinei care putea fi preparata si cu faina din alte cereale neimpozitate.
In perioada Renasterii consumul piadinei a scazut, dar a ramas totusi simpla mancare a taranilor si a oamenilor saraci care nu puteau sa isi permita mai mult si trebuiau sa se multumeasca cu produsele pamantului.
Cu trecerea timpului reteta s-a schimbat, unele ingrediente au fost inlocuite si piadina a devenit tot mai buna si tot mai populara. Nascuta ca un aliment sarac, piadina este astazi apreciat si de persoanele cele mai exigente. Foarte buna mancata goala, ca substitut al painii, devine delicioasa cand este umpluta. Poate sa fie mancata ca si desert in combinatie cu nutella, miere sau gemuri.
Astazi piadina este consumata in special in Romagna, unde se pot intalni cu usurinta mici chioscuri de piadine.
De observat diferenta dintre piadina din Rimini si cea din restul zonei Emilia-Romagna: in cazul primei aluatul este intins foarte subtire, in timp ce in celelalte locuri este lasat mai gros. Cu toate acestea, nu exista o regula in prepararea piadinei. Tot ce conteaza sunt mainile experte ale celor care iubesc si pregatesc Piadina.
Piadina și-a găsit chiar și drumul spre spațiu, mâncat de cosmonauți ruși, ca parte a unui experiment de dieta mediteraneana pe Stația Spațială Internațională.

    Italian Restaurant, Shopping & Retail

   +40751501870

      Tudor Vladimirescu, Iasi, Romania

  Internal parking

   
Monday
10:00-22:00
Tuesday
10:00-22:00
Wednesday
10:00-22:00
Thursday
10:00-22:00
Friday
10:00-22:00
Saturday
10:00-22:00
Sunday
10:00-22:00


Leave a comment
"Find your restaurant in one click"